Nisan ayında da rekor sıcaklıklar kaydedildi

Nisan ayında dünya, önceki on ayda olduğu gibi rekor sıcaklıklara tanıklık etti. Avrupa gözlemevi Copernicus'un verilerine göre, Nisan ayı karada ve okyanusların yüzeyinde yeni bir aylık sıcaklık rekoru kırarak "olağanüstü" sıcaklık artışına işaret etti.

REKOR SICAKLAR

Geçen yılın Haziran ayından bu yana her ay kendi aylık sıcaklık rekorunu kıran dünya, Nisan 2024'te de bu trendi sürdürdü. Ortalama sıcaklık, sanayi öncesi döneme kıyasla 1.58°C daha yüksek olarak ölçüldü. Bu, son 12 ayda küresel sıcaklığın, 2015 Paris Anlaşması'nda belirlenen 1,5°C sınırını aşarak 1,61°C daha yüksek seyrettiği anlamına geliyor.

Okyanusların yüzey sıcaklığı da Nisan ayında yeni bir aylık rekor kırarak üst üste 13. aylık rekorunu elde etti. Bu aşırı ısınma, deniz yaşamını tehdit ederken, atmosfere daha fazla nem girmesine ve okyanusların insan kaynaklı sera gazı emisyonlarını absorbe etme kabiliyetini tehlikeye atıyor.

Doğal iklim fenomeni El Niño'nun zayıflayarak nötr koşullara doğru ilerlemesi, küresel sıcaklıkta Mart ayına kıyasla hafif bir düşüşe neden olabilir. Ancak BM'nin uyarılarına göre, rekor sıcaklıkların devam etmesi ve gezegenin "çöküşün eşiğine" gelmesi muhtemel.