Sanatçılardan AKM talanına karşı suç duyurusu

Dünya Tiyatro Günü'nde "AKM’yi istiyoruz” şiarıyla Çağlayan Adliyesi'nde bir araya gelen sanatçılar, AKP talanına karşı suç duyurusunda bulundu.

Dünya Tiyatro Günü'nde "AKM’yi  istiyoruz” şiarıyla Çağlayan Adliyesi'nde bir araya gelen sanatçılar, AKP talanına karşı suç duyurusunda bulundu.  Kültür ve sanatı karanlığa teslim etmeyeceklerini vurgulayan sanatçılar, AKP  hükümetine, "AKM’yi  siz onarmıyorsanız biz onarırız” diye seslendi.
Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle AKM’deyiz İnisiyatifi öncülüğünde Çağlayan Adliyesi'nde buluşan tiyatrocu, sinemacı ve yazarlar, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) atıl bırakılarak talan edilmesine karşı suç duyurusunda bulundu. 
"Kapattınız, işgal ettiniz ve şimdi talan ettiniz. AKM’yi istiyoruz”, “AKM onarılsın, perdeler açılsın” pankartları ile “ AKM’nin tadilat paraları ne oldu?”, “ AKM neden kapalı” yazılı dövizleri taşıyan sanatçılar, AKM’nin talan edilmesine izin vermeyeceklerini bildirdi. 

AYDIN: KARA AKIL!

Adliye önünde yapılan açıklamada konuşan Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın, Türkiye'de son üç yıldır kültür ve sanat alanında da saldırıların yaşandığını belirtti. "Ötekileştirme ve düşmanlık artık çok net bir şekilde kendini açığa çıkartmış durumda” diyen Aydın, "Sahnelerimizde yasaklar, sansür, otosansür var. Bu  yetmiyormuş gibi, 77 milyonluk bir ülkenin en büyük kültür merkezi olan ve  sanat fabrikası olarak algıladığımız AKM binası 7 yıldır bir kara akıl, kara inat yüzünden kapalı" diye konuştu.

CUMBUL: YOZLAŞMA VE TİCARİLEŞME ARTTI

İnisiyatif adına ortak basın açıklamasını okuyan, Oyuncular Sendikası Başkanı, Sinema Sanatçısı Meltem Cumbul ise kültür ve sanata verilen değerin, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösterdiğie dikkat çekti. Cumbul, Türkiye’de son yıllarda sanat ve kültürel değerlerin çağdışı zihniyetin hedefinde olduğunu vurgulayarak, sistematik saldırıların bu alanda da yozlaşmayı ve ticarileşmeyi giderek artırdığına işaret etti. Bu kapsamda İstanbul’un dünya mirası niteliğindeki AKM’nin büyük bir yıkım  ve talan süreciyle karşı karşıya olduğunu söyleyen ve AKM ‘nin 7 yıllık talan süreciyle ilgili bilgi veren Cumbul, binanın birinci derece kentsel sit alanı ve birici grup varlığı olduğunu hatırlattı.

'BİZ ONARIRIZ'

Dönemin Başbakanı, bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2013 yılındaki "AKM inşallah yıkılacak” sözleri gündeme getiren Cumbul,  bu zihniyette karşı 2 Kasım 2014 tarihinde  bir araya  gelen sanatçı, yazar ve sendikaların AKM İnisiyatifi'ni  kurulduğunu belirtti. Kültür ve sanatı karanlığa teslim etmeyeceklerini vurgulayan Cumbul, “AKM’yi kapattınız, işgal ettiniz, talan ettiniz. Bizler AKM’yi istiyoruz. Bırakın, biz onarırız” ifadelerini kullandı.