Rojava’daki kadın devrimi Dünya Sosyal Forumu’nda

Rojava Devrimi ve Kürt kadınının direnişi 24 Mart’ta Tunus’ta başlayan 12. Dünya Sosyal Forumu’na damgasını vurdu.

Rojava Devrimi ve Kürt kadınının direnişi 24 Mart’ta Tunus’ta başlayan 12. Dünya Sosyal Forumu’na damgasını vurdu. Kurdish Network ve Mezopotamya Sosyal Forumu temsilcilerinin yer aldığı 13 kişilik delegasyon etkinlikler kapsamında Rojava ve kadın devrimi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm projesini foruma katılanlara aktarıyor.

24 Mart günü Tunus’un başkenti Tunus’ta DAİŞ’in saldırı gerçekleştirdiği Bardo Müzesi’ne yapılan yürüyüşle başlayan 12. Dünya Sosyal Forumu’nda 121 ülkeden 5 bin sivil toplum örgütü (STÖ) buluştu. 13 kişiden oluşan Kürt delegasyonda ise Kürdistan’ın 4 parçası ve Avrupa’dan gelen temsilciler yer alıyor. Kürdish Network ve Mezopotamya Sosyal Forumu adına katılan Kürt delegasyonu içinde Kobanê Kantonu, Kürt kadın hareketi, KNK ve PYD temsilcileri var.   

ÖCALAN’IN DEMOKRATİK KONFEDERALİZM PROJESİ

24 Mart’ta başlayan 12. Sosyal Forum kapsamında düzenlenen etkinliklerde neo liberalizm politikaları,  kadın ve ekoloji, insan hakları gibi konular tartışılacak. Foruma Kürt delegasyonu adına katılan temsilciler Kobanê direnişi ve kentin yeniden inşası, Kürt kadınının Ortadoğu’nun demokratikleşmesindeki rolü ve Kürt Halk Önderi Öcalan’ın demokratik konfederalizm projesi hakkında dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen STÖ temsilcilerine hem bilgi verecek hem de dayanışma ağını güçlendirmeye çalışacak.

KÜRT KADIN HAREKETİNİN ROLÜ

Kürt delegasyonu içinde yer alan Kürt kadın hareketi temsilcisi 25 Mart günü Ortadoğu’nun demokratikleşmesinde kadının rolü başlığıyla yapılan oturumda Kürt kadın hareketinin mücadelesini anlatan bir sunum yaptı.

26 Mart’ta Rosa Lüksemburg Vakfı’nın organize ettiği‚ kapital oligarşiyi değiştirmek‘ başlıklı seminere de Kürt kadın hareketi adına katılım sağlandı.

Kürt kadınları ayrıca Tunuslu kadınların organize ettiği bir seminerde cezaevlerindeki kadın siyasi tutsakların durumunu gündeme taşıyacak.

Kürt delegasyonu ayrıca bugün kendi organize ettiği etkinliklerde STÖ’lerle buluşacak.

Bugün saat 11:30’da Kürtlerin öz yönetimi, Kobanê zaferi ve Rojava  devriminde kadının merkezi rolü, öğleden sonra ise Demokratik konfederalizmin ulusal ve etnik sorunların çözümüne katkıları başlığıyla yapılan oturumda da Kürt delegasyonu sunum yaptı.

Delegasyon 5 bin STÖ’den 40 bin kişinin katıldığı 4 günlük Sosyal Forum boyunca Rojava’daki Demokratik Özerklik, Öcalan’ın özgürlüğü, Kobanê’nin yeniden inşası gibi konularda uluslararası dayanışma ağını güçlendirmeyi hedefliyor.