HDP, R.D.’nin durumunu meclise taşıdı

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, R.D.’nin mahkeme tarafından koruma tedbiri alınmasına rağmen, her gün karakola gidip imza verme zorunluluğunu İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, R.D.’nin mahkeme tarafından koruma tedbiri alınmasına rağmen, her gün karakola gidip imza verme zorunluluğunu İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Kadın katliamlarına her gün bir yenisinin eklendiğini belirten HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, “Sadece 2015 yılında Ocak ve Şubat ayında katledilen kadın sayısı 52’dir. Basına yansıyan bilgilerde Diyarbakır’da yaşayan R.D. 1 ay sonra tahliye olacak olan eşi tarafından ölümle tehdit edilmektedir. Ancak basına yansıyan bilgilerde, mahkeme tarafından koruma tedbiri alınan R.D.’ye kendisini korumakla görevli olan polislerce karakola gelip her gün imza vermesi istenmiş ve yine çalıştığı kurumdan tayin isteyen R.D’nin tayin talebine kurumun cevabı ise ‘En fazla öldürülürsün. Korkuyorsan istifa et’ şeklinde olmuştur” dedi.

Özellikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün yaklaştığı bugünlerde mahkemelerde kadın cinayetleri ve kadına yönelik suçlarda Türkiye’nin dünyada ön sırada yer aldığını da kaydeden Aydoğan, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin bağlayıcılığına rağmen, hukuk bağlamında caydırıcı cezaların verilmemesinin eril zihniyetin kadına yönelik şiddeti meşru görmesine sebep olduğunu belirtti.

Aydoğan’ın soru önergesinde şu sorular yer aldı:

Diyarbakır’da yaşayan ve basına da yansıyan hakkında mahkemece verilmiş koruma tedbirine rağmen polislerin R.D. adlı kadına her gün karakola gelerek imza vermesi yönünde uyardığı iddiaları doğru mudur?

R.D. adlı kadın, mahkeme tarafından verilen koruma tedbiri kararı gereğince polislerce korunması gerekirken polislerin kendisinden imza vermesini istemelerine ilişkin bilginiz bulunmakta mıdır? Var ise bu durumun dayanağı nedir?

Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin mahkeme tarafından verilen koruma tedbirlerinin uygulanmasına dair bakanlığınızca bir denetim mekanizması kurulmuş mudur? Kurulmuş ise bu denetim mekanizması Diyarbakır için uygulamaya konulmuş mudur?

R.D. adlı kadının şuan cezaevinde tutuklu/hükümlü kalmakta olan eşi tarafından tehdit edildiği ve yine tehdit eden bu şahsın 1 ay sonra tahliye olacağına dair bakanlık olarak bilginiz bulunmakta mıdır?

Bakanlığınız verilerine göre mahkemece koruma tedbiri verildiği halde emniyet görevlilerince ‘karakola imza vererek’ halen yaşıyor olduğunu beyan eden kadın sayısı nedir?

R.D. adlı kadının tayin istediği ancak çalıştığı resmi kurum yetkililerinin kendisine, "En fazla öldürülürsün. Korkuyorsan istifa et” dediğine ilişkin Başbakanlığınızın bilgisi bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise söz konusu kurum yetkililerine ilişkin bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise gerekçesi nedir?