HDP, AKP'lilerin saldırısını AYM ve AİHM'e taşıdı

HDP Milletvekili Kaplan, AKP'nin Meclis'teki saldırısı ve usulsüzlüğünü AYM ve AİHM'e taşıdı. Kaplan, AKP'lilerin terör estirdiğini vurgulayarak, saldıran ve uyuyan milletvekillerinin görüntülerini başvuru dosyasına ekledi.

HDP Milletvekili Kaplan, AKP'nin Meclis'teki saldırısı ve usulsüzlüğünü AYM ve AİHM'e taşıdı. Kaplan, AKP'lilerin terör estirdiğini vurgulayarak, saldıran ve uyuyan milletvekillerinin görüntülerini başvuru dosyasına ekledi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis'te 'İç Güvenlik Paketi'nin görüşüldüğü sırada hükümet tarafından muhalefet partilerine yapılan haksızlık ve saldırılar hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulundu.

'KORSAN YÖNETİM'

Kaplan, başvurusunda, 20-21-22-23 Şubat günlerinde, nöbet görevlendirmesi Meclis Başkanlığı tarafından yapılmamasına ve Meclis Başkanı Kanada ziyaretinde bulunmasına rağmen, iki AKP'li başkanvekilinin, dönüşümlü olarak görevli olmadıkları halde, Başkanlık Divanını gasp ederek korsan bir yönetim sergilediklerini ve muhalefetin tüm itirazlarını yok saydıklarını belirtti.

'CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN YASAMAYA MÜDAHALE ETTİ'

Kaplan, usulsüzlüğe ilişkin şunları kaydetti:

"684 sıra sayılı tasarı 'İç Güvenlik Paketi' olarak adlandırılmakta ve dört bölümden ve 132 maddeden oluşmaktadır. İçinde temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması, cezaların arttırılması, polis ve jandarmanın yeniden düzenlenmesi, nüfus işlerinden kimlik belgesi, evlenme cüzdanı, veraset belgesi dahil birçok konuyu ve 12 ayrı bakanlığı ve komisyonu içermektedir. Bu yönü ile İçtüzük 91'inci maddede belirtilen Temel Kanun niteliğinde olmayıp, Torba Kanun düzenlemesidir. Bu yönü ile de iç tüzük ihlal edilmiş, iç tüzükte olmayan Torba Kanun uygulamasına geçilmiştir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Elazığ mitinginde, "Bu paket ya geçecek ya geçecek” diyerek, yürütme olarak yasamaya müdahale ettiğini; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da birkaç toplantıda, bu paketin geçeceğine dair iktidar parti milletvekillerine emir vererek yasamaya müdahale ettiğini belirten Kaplan, Meclis'teki saldırıya ilişkin ise şu bilgileri verdi:

SALDIRIYI ANLATTI

"Muhalefet milletvekillerinin, itirazları dinlenmemiş, sert tartışmalara neden olunmuş, iktidar partisi çoğunluğuna güvenerek, önceden görevlendirdikleri 'saldırı timleri' oluşturmuş, kürsüde kadın milletvekillerine şiddet uygulanmış, muhalefet partileri milletvekillerine; meclis başkan tokmağı, gong, su bardakları, tekme, tokat, yumrukla  saldırmış, bir milletvekilinin stenografların mermer merdiveninde düşürülerek kaburga kemikleri kırılmış, 7 muhalefet partisi milletvekili yaralanmıştır. AKP Meclis başkanvekilleri oturumları boyunca kavga, gürültü, şiddet ve saldırılara seyirci kalmış, kendi milletvekilleri hakkında uyarıda bulunmamış, Meclis İç Tüzüğünün disiplin hükümlerini uygulamamış, milletvekilleri televizyonlara çıkarak muhalefet milletvekillerini nasıl dövdüklerini, şiddet uyguladıklarını övünerek pervasızca anlatmışlardır. 

Meclis başkanlığına İç Tüzük 13'üncü madde uyarınca verdiğimiz önergemiz, Meclis üst Başkanlık Divanı toplanmayarak bugüne kadar acil bir başvuruda dahi karar vermemiştir. Meclis Başkanı Cemil Çiçek partisi üyesi olan saldırgan milletvekillerini, Meclis Başkanlık Divanında muhalefet parti milletvekillerine hakaret eden başkanvekillerini, hukuksuzluklarını korumuştur."

'KONUŞMAMIZ ENGELLENDİ, USULSÜZ OYLAMA YAPILDI'

Kaplan, AKP'lilerin konuşma sürelerini de engellediğini ve önerge haklarını çiğnediğini belirterek, "Grup başkanvekillerinin itirazlarını dinlemeyen AKP'li meclis başkanvekilleri, kulaklarını tıkayarak, mikrofonu hızlı kullanarak, hızlı ve seri oyalama yaparak, tutanaklara geçen muhalefet parti milletvekilleri itirazlarını, bu arada benim yaptığım tüm itirazları, karar yeter sayısı ve yoklama taleplerini de vermemiş; usulsüz oylama yapılmıştır" dedi.

'AKP TERÖR ESTİREREK ULUSAL VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİ İHLAL ETTİ'

Kaplan, AKP'nin 'terörle mücadele' bahanesi adı altında kanun çıkarırken, muhalefete yönelik terör estirdiğini vurgulayarak, "7 Haziran 2015 seçimleri öncesi, muhalefeti susturmak, polis devletine geçmek, baskı rejimi oluşturmak için, ulusal ve uluslararası hukuku, Anayasanın 90'ıncı maddesi uyarınca, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal etmiştir" diye ekledi.

SALDIRAN VE UYUYAN VEKİLLERİN GÖRÜNTÜLERİ DE DOSYADA

HDP'li Hasip Kaplan, AKP'lilerin Meclis'te uyguladığı şiddetin, uyuyan AKP'li milletvekillerinin video ve fotoğraflarına da başvuru dosyasında yer verdi.