Eğitimciler şiddete karşı iş bıraktı ve yürüdü

Eğitimciler, bir öğretmenin öğrencisi tarafından öldürülmesine karşı iş bıraktı, yürüyüş yaptı.

ÖĞRETMENLER EYLEMDE

İstanbul Eyüpsultan’daki Özel Eyüpsultan Final Akademi Anadolu Lisesi’nde Y. K.’nin öğretmeni ve okul müdürü olan İbrahim Oktugan'u silahla öldürmesi üzerine öğretmen sendikaları eylem kararı aldı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim Sen), Hürriyetçi Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Hürriyetçi Eğitim Sen) ile Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) üyeleri, derse girmeyerek iş bırakma eylemi kararı aldı. Sendikalar birçok kentte açıklama ve yürüyüş yaptı.


MÊRDÎN
Mêrdîn’de eğitimciler, KESK'e bağlı sendikaların bulunduğu bina önünde bir araya geldi. Şiddeti protesto eden döviz ve sendika önlükleriyle yürüyen eğitimciler, Karayolları Parkı’nda öldürülen eğitim emekçileri için saygı duruşunda bulundu.
Eğitim Sen Mêrdîn Şubesi Eşbaşkanı Sümeyra Oğur, “Söz bitti. Şiddetin, cinayetin tek bir faili olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz” dedi. Cinayetin arkasındaki zihniyetin eğitim emekçileri ve kamu emekçilerini ötekileştiren, her fırsatta tehdit ederek hedef haline getiren, mesleklerinin itibarını ayaklar altına alanlar" dedi.
Qoser ilçesinde de Eğitim Sen’e bağlı eğitim emekçileri, Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi.


RIHA
Riha'da iş bırakan eğitimciler, okullardaki şiddeti yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto etti. Merkez Haliliye ilçesinde bulunan Abdülkadir Karahan Kütüphanesi önünde bir araya gelen eğitimciler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına yürüdü.
Eğitimcilerin korteji, Hasan Hüseyin Çalışkan İlk Öğretim Okulu’nun önünden geçtiği sırada öğrencilerin "Şiddete hayır" sloganı atması eğitimcilerden uzun süre alkış aldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Eğitim Sen Riha Şubesi Eşbaşkanı Murat Oruç, eğitimcilere yönelik şiddetin son bulması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Eyleme CHP Milletvekili Mahmut Tanal, İnsan Hakları Derneği (İHD) Riha Şubesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha İl Örgütü yöneticileri ile eğitimcilerin aileleri de destek verdi.


WAN
Eğitim Sen Wan Şubesi, sendika binası önünden Kent Meydanı’na yürüyerek, şiddeti protesto etti. Şube Eşbaşkanı Funda Demir Bozkurt, “Can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz” dedi.

 
AMED
Amed'de Eğitim Sen tarafından Rojava Parkı'nda açıklama yapıldı. Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Duygu Özbay, anti demokratik hale getirilen bir meslek kanunu değil öğretmenin yaşam hakkını koruyan bir eğitim sistemi talep ettiklerini söyledi. Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Faruk Ercan ise "Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımları ile mesleğimizin itibarsızlaştırdığı koşullarda, savaşlarda bile hedef alınmayan eğitim emekçileri okullarda şiddetin hedefi olmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Sağlık Emekçiler Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak da "Devletin çökmüş yapısının sorumlusu bizler değiliz" dedi.


ÊLİH
Eğitim Sen Êlih Şubesi, Öğretmen Evi önünden Yılmaz Güney Parkı’na yürüyüş gerçekleştirdikten sonra açıklama yaptı. DEM Parti ve DBP il yöneticilerinin de destek verdiği eylemde açıklamayı Eğitim Sen Êlih İl Örgütlenme Sekreteri Adem Tufan yaptı.

 
ŞIRNEX
Şirnex’in Cizîr ilçesinde de, Sanat Konağı’nda gerçekleştirilen açıklamayla okullardaki şiddete tepki gösterildi. Açıklamayı Eğitim Sen Sîlopi Temsilcisi Yaşar Taşdemir okudu.

 
İSTANBUL
Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, Beyazıt Tramvay durağından İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından açıklamayı Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu okudu.


İZMİR
İzmir'de 1 günlük iş bırakma eylemi yapan eğitimciler Konak Metro girişinde bir araya geldi. Eski Sümerbank önüne yürüyüş gerçekleştiren eğitimciler adına sendikaların ortak hazırladığı metni Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yöneticisi Rabia Aktaş okudu.

 
ARTVİN
Eğitim Sen, Eğitim İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen Hopa temsilcilikleri Hopa Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.
Eğitim Sen Hopa Temsilcisi Zeliha Yıldırım, "Eğitim Bakanlığını artık sözlü uyarı ve kınamaları bir kenara bırakıp acilen somut adımlar atmaya okul içi ve dışı güvenlik önlemlerini almaya çağırıyoruz" diye konuştu.


ADANA
Adana'da ise iş bırakan sendika üyeleri, sendikalarının şubelerinden Atatürk Parkı'na yürüdü, oradan da kortej halinde Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yüründü. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapan Eğitim Bir Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, "Şiddete karşı yasal düzenleme istiyoruz" derken, Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak da iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımları mesleklerini itibarsızlaştırıldığı koşullarda eğitim emekçilerinin şiddetin hedefi olmaya devam edeceğini söyledi.


MERSİN
Mersin'de, eğitimciler İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ile kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de destek verdiği eylemde konuşan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, "Artık yeter! Can korkusuyla çalışmak istemiyoruz" dedi.

 

ANTALYA
Antalya da eğitimci sendikaları İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ortak açıklama yaptı. Eyleme kentteki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi. Ortak açıklamayı Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk yaptı.


HATAY
Hatay'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapan eğitimciler, şiddet yasasının bir an önce çıkarılmasını istedi.