Belçika basını: Baskınlar Fransa’nın talebi üzerine yapıldı

Belçika De Standart gazetesine göre Kürt medyasına yönelik polis baskınları Fransa’nın talebi üzerine gerçekleşti.

De Standart gazetesinde yer alan haberde federal polisin Denderleeuw'daki Kürt TV stüdyolarına baskın yaptığı hatırlatıldı. 

Baskının  federal savcılık tarafından doğrulandığını belirten gazete, savcılığa dayandırdığı haberinde baskının Fransa’nın talebi üzerine gerçekleştirildiğini yazdı. 

Gazetede ifadelerine yer verilen Kürt derneği Navbel'den Orhan Kılıç Belçika'nın Kürt TV kanallarını "kriminalize etmeye" çalıştığını söyledi. 

"Böyle bir baskının Türk devletiyle bir bağlantısı var" diyen Kılıç, Türkiye'de de bağımsız Kürt gazetecilerin gözaltına alındığını hatırlattı. 

Kılıç, "Burada yaşananların Türkiye'deki polis eylemlerinden ayrı olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Gazete Medya Haber TV ve Stêrk TV’nin gün içinde yaptığı basın açıklamasına da yer verdi. 

Fransa son aylarda Kürtlere yönelik keyfi ve illegal baskılarını tırmandırdı. Üç Kürt elleri bağlanarak, korsanvari bir şekilde apart topar alıkonulmuş ve Türkiye’ye teslim edilmişti. Her üç Kürt de tutuklanmıştı. Bunlar arasında haklarında herhangi bir sınırdışı kararı olmayan Kürt mülteciler de vardı. 

Belçika’da Kürt medyasına yönelik baskınların yapıldığı sırada Fransa polisi Paris bölgesindeki Drancy banliyösünde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne baskın düzenledi ve 6 Kürdü gözaltına aldı.