Salih Müslüm: Kobanê’deki direniş insanlığın umudu ve onurudur

Salih Müslüm: Kobanê’deki direniş insanlığın umudu ve onurudur

PKK’nin 36. kuruluş yıldönümünü kutlamak amacıyla dün gece Stockholm’de düzenlenen etkinlikte konuşma yapan YPG Eşbaşkanı Salih Müslüm, 29. Kürt başkaldırısının Kobanê’de sürdüğünü ve Ortadoğu’da devrimin öncülüğünü yaptığını ve Kobanê’deki direnişin tüm insanlığın umudu ve onuru haline geldiğini söyledi.

Konuşmasına 36. yıldönümünde  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve şehitlerin şahsında PKK’nin kuruluşunu kutlayarak başlayan Müslüm, 36 yıl boyunca eşi ve benzeri görülmeyen bir mücadele sonucu Kürt halkının ciddi kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Kazanımların kolay olmadığını, Kürt Özgürlük Hareketi ve Halkının büyük bedeller ödediğini, onbinlerce şehitin kanı ve canı pahasına, Kürdistanın dört parçasında adım adım ilerlenerek bu noktaya gelindiğine vurgu yaptı.

29. BAŞKALDIRIYI EZEMEDİNİZ, EZEMEYECEKSİNİZ

Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı olduğu dönemde 28 Kürt isyanından söz ettiğini ve hepsinin ezildiğini, 29. başkaldırının da ezileceğini söylediğini hatırlatan Müslüm, ”29. başkaldırıyı ezemediniz ve ezemeyeceksiniz. Bu başkaldırı şimdi Kobanê’de devam ediyor. DAİŞ çetelerini yerle bir ediyor. Onların ezileceğini söylediği başkaldırı Ortadoğu’da devrimin öncülüğünü yapıyor. Tarihte olanları sorguluyor ve hesap soruyor. Onların ezileceğini söyledikleri devrim tüm insanlığın onuru haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

Araplar, Asuri-Süryaniler ve diğer komşu halkların DAİŞ çetelerine karşı Kürtlerden yardım istediklerini ”Gelin bizi kurtarın” dediklerini dile getiren Müslüm, ”Kobanê’deki devrim ve başkaldırı halklar arasına sokulan nifak tohumlarının ve düşmanlıkların hesabını soruyor. Kobanê’deki direniş insanlığın umudu ve onurudur. Demokrasi ve özgürlük isteyen halkların umududur. 21. yüzyılda insanların boyunlarını tavuk keser gibi kesenler şimdi Kobanê’de yaptıklarının hesabını veriyorlar. 21. yüzyılda insanlığı yeniden kölelik dönemine götürmek isteyenler, kadınları pazarlarda köle gibi satanlardan Kobanê’de hesap soruluyor” dedi.

DAİŞ çetelerinin yaptıklarının hesabını Kobanê’de sorulduğunu ve bunu orada direnenler ve Arin Mirkanlara borçlu olduğunu söyleyen Müslüm’ün bu sözleri ”Şehit Namırım” sloganı ile karşılık buldu.

HİÇ KİMSE BİZİ KÖLELEŞTİREBİLECEĞİNİ DÜŞÜNMESİN

”Hepiniz şehid Mirkanların yoldaşlarısınız. Eğer Arin Mirkanlar olmasaydı bizler bugün buralarda olamayacaktık. Bugüne kadar elde ettiğimiz haklar ve mevziler şehitlerimizin mücadeleleri ve kahramanlıkları sayesindedir ve hiç kimse bunları bizlerden geri alamayacaktır. Hiç kimse bizi köleleştirebileceğini düşünmesin. Önümüzde demokrasi vardır. Bu Ortadoğu’nun ihtiyaç duyduğu gerçek demokrasidir” diyen Müslüm, Kobanê’de gösterilen onurlu direniş sayesinde tüm halkların ve demokrasi güçlerinin direnişe destek verdiklerine de dikkat çekti.

29. başkaldırı hareketinin başladığı azim ve şevkle devam edeceğinden hiç kimsenin kuşkuya kapılmaması gerektiğini, Kürt Özgürlük Hareketi’nin bu sürece önderlik edeceğini belirttikten sonra, ”Farklı plan ve hesapları olanlar bunu yeniden gözden geçirsin. Biz sadece kendimiz için değil ezilen halklar için kanımızı döküyor ve şehitler veriyoruz. Kobanê’de tüm halklar bir arada kardeşce yaşıyor ve birlikte mücadele ediyor. Bu birlikteliği bozmaya kimsenin gücü yetmeyecek” dedi.

YARIM KALAN HEDEFLERE ULAŞIYORUZ

Konuşması ”Şehit Namırın”, ”Biji Serok Apo”  ve ”Yaşasın Kobanê Direnişi” sloganlarıyla karşılık bulan Müslüm, ”Doğrudur. 28 isyana önderlik eden büyüklerimizin; Şeyh Saitlarin, Seyit Rızaların, Molla Mustafa Barzanilerin, Gazi Muhammedlerin başkaldırısının bastırıldığı doğrudur. Bunların hepsi bize tecrübe oldu. Kobanê’de oralardan aldığımız deney ve tecrübelerle hareket ediyoruz. Yarım kalan hedeflere ulaşıyoruz. Barzani’nin yarım bıraktığı başkaldırıyı biz tamamlıyoruz. Onlar 28 başkaldırının çocuk ve torunlarının 29. kez Kobanê’de başkaldıracaklarını hesap edemediler” şeklinde konuştu.

KİMSE KÜRTLER ÜZERİNDE YANLIŞ HESAPLAR YAPMASIN

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın öncülüğünde Kobanê’deki sürecin başarıyla sonuçlanacağına olan inancını dile getiren Müslüm, ”Herkes bunu bilsin ve hesabını buna göre yapsın. Kimse Kürtler üzerinde yanlış hesaplar yapmasın. Şu anda bunu yapmaya çalışanlar yanlış yapıyor. Kürtler üzerinde oyun oynamak ve Kürtleri yok etmek istiyorlar. Bu hesaplar boşa çıkarılacaktır. Kürtler artık eski Kürtler değildir. Kürtler artık hesap soruyor. Kürtler artık mücadelelere öncülük yapabiliyor” dedi.

Müslüm, Kürtlerle dost olanların kazanacaklarını ve düşmanlık edenlerin kaybedecekleri belirttikten sonra konuşmasını şu cümlelerle noktaladı:

”Kürtlerle dost olmak tüm insanlıkla dost olmaktır. Demokrasiyle, demokrasinin başarısıyla dost olmaktır. İnsanlığa karşı düşmanlık yapanlardan hesap soruyoruz. Kobanê’de terbiyesizlik edenleri terbiye ediyoruz. Onlar Kürtlerin başarısıyla terbiye olacaklardır...”

AKP’NİN SORUNU ÇÖZMEYE NİYETİ YOK

KNK Yürütme Konseyi Üyesi Adem Uzun, PKK’nın kuruluş ve gelişim sürecine değindikten sonra konuşmasını Türk devleti ile Kürt Özgürlük Hareketi arasında devam eden barış süreci üzerinde yoğunlaştırdı.

PKK’nin partileşme, ordulaşma, halklaşma ve bölge hareketi olma aşamalarından geçtikten sonra 36. yılında evrensel bir boyut kazandığını söyleyen Uzun, ”PKK bunu Apcu felsefeyle, sadece kendi gücüne güvenerek kazanmıştır. Şu andaki savaşını da bu güçle yürütmektedir. Bazı tehlikeler ortaya çıktı ama bunları aşmanın tek yolu kendi gücümüze güvenmekten geçer” şeklinde konuştu.

Uzun, Ortadoğu ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin özellikle gençlere önemli sorumluluklar yüklediğine vuru yaptıktan sonra ”Barış sürecini biz başlattık. AKP’nin Kürt sorununun çözmek için herhangi bir projesi yok. AKP’nin sorunu çözmeye de niyeti yok. Sadece zaman kazanmak istiyor. Ama biz AKP’ye buradan sesleniyoruz: Ey AKP eğer sen müzakareleri ciddiyetle başlatmazsan, Başkan Apo’yu kendi arkadaşlarıyla görüştürmek için özgür koşullar yaratmazsan, müzakere sürecinde fazla ilerleme kaydedemezsin. Şunu bilmelisin ki Kürt Halkı bu süreci ileri götürmek için elinden geleni yapacak, eğer sen yapmazsan kendi sistemini kendisi kuracak” dedi.

ARTIK BOYUN EĞME ZAMANI GEÇTİ

Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Jabar Amin, PKK’nın 36. kuruluş yıldönümünü kutladığını, bu 36 yıl içinde PKK’nın tüm halklar ve azınlıklara baskı uygulayan Türk rejimine karşı savaştığını ve milyonlarca insanın haklarını ve istemlerini gündeme getirdiğini söyledi.

Bu mücadele sayesinde sadece Kuzey Kürdistan’da değil, Kürdistan’ın dört parçasında ulusal biliçlenmenin ve mücadele azminin arttığına dikkat çeken Amin, ”Artik boyun eğme zamanı geçti. PKK bunu Rojava ve Kürdistan’ın diğer parçalarında gerçekleştirmeyi başardı. 36 yıllık bir mücadele ve direniş sonucunda elde edilen kazanımlar bizi mutlu etmeli. Bundan dolayı bu mücadeleye destek veren herkesi kutluyorum” şeklinde konuştu.

MÜCADELEYİ DAHA DA YÜKSELTMEK VE YAYGINLAŞTIRMAK GEREKİR

Bu mücadeleyi daha da yükseltmek ve dünyanın her yerine yaygınlaştırmak gerektiğine, sadece ve sadece mücadele edilerek ilerleme sağlanabileceğine, yeni mevziler kazanılabileceğine vurgu yaptı.

Kobanê’deki direnişe ve Suruç’taki Kürt ilticacılara ulaştırılmak üzere bağışların toplandığı gecede yemek, giysi ve kitap satışlarından elde edilecek tüm gelirler Kobanê’ye ulaştırılacak.

Bini aşkın kişinin  katıldığı gecede Kürt sanatçılar Ferhat Kanat, Miran Mirza, Diyar, Sosin, Hunermend, Kale Ateşi, Berivan Alp, Necmeddin Xulami’nin  söyledikleri türkü ve şarkılar eşliğinde halaya duran Kürdistanlılar sık sık Rojava ve Kobanê direnişini destekleyen sloganlar attılar.