Paris’te Pir Sultan Alevi Dergahı açıldı

Paris’te Pir Sultan Alevi Dergahı açıldı

Paris ve çevresinde yaşayan Aleviler, uzun süredir FEDA tarafından yürütülen çalışmalarının sonucu Paris'te Pir Sultan Alevi Dergahı'nı açtı. Bugün yapılan açılışa Alevilerin ilgisi yoğundu.

Dergahın açılış konuşması saat 15.00'de Eşbaşkanlar Bemal Dersim, Erdoğan Ergin tarafından gerçekleştirildi. "Amacımız özünden ve içeriğinden koparılmak istenen inancımızın yaşatılmasıdır. Biliniyor Alevilik bugüne kadar Kutsal Alevi Ocaklarıyla (dergahlarla) günümüze kadar yaşatılabilmiştir. Bundan sonra da Alevi örgütlenmesi özüne uygun olarak, Ocak eksenli bir örgütlenme ile yaşatılabilir. Biz de bundan dolayı dernek örgütlenmesi yerine Dergah örgütlenmesini uygun bulmaktayız" denilen açılışın ardından Kürdistani ve Alevi kurumların mesajlarına yer verildi. KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan açılışa katılarak çalışmayı yürüten Alevileri selamladı. 

Alevi örgütlenmesinin her geçen gün daha önem kazandığını vurgulayan Ceylan, Pir Sultan Alevi Dergahı'nın Paris'teki Alevilerin ihtiyaçları açısından önemli bir kurumsal yapı olduğunun altını çizdi. 

Ardından Kürt Kadın Hareketi adına Zozan Serhat sözü aldı. Serhat Dergahın açılışını kutlarken Alevi inancında kadının yerine vurgu yaptı. 

Kürdistan İslami Hareketi adına açılışa katılan Melle Şevket ise Alevilerin kendi inanç ve örgütlenme kurumlarını yaratmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Mesajların ardından Dergah Eşbaşkanları sözü ve divanı pirlere bıraktı. Pir Rıza Yağmur ve Pir Ali Ekber Bakır açılış etkinliğine katılan herkesi gülbenge davet etti. Ardından kısa bir konuşma yapan her iki pir; Alevi Dergahı'nın, hem inancın öğretilmesine, hem toplumun sorunlarının çözümüne, hem de inanç ritüellerin yerine getirilmesine uygun bir mekan olduğunu vurgulandı. Paris'te bu çalışmada yer alanlar divana davet edilerek rızalık verildi. 

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) adına yapılan konuşma da ise St. Saint Denis’e bağlı La Courneuve semtinde bulunan Dergahın hem inançsal hizmetler, hem sosyal hizmetler, hem de toplumsal hizmetler vereceği ve bu anlamda Paris'te yaşayan Alevilerin bu dergahın bir hizmetkarı olması mesajı verildi. 

Ardından Alevi değişleri sazla buluşurken açılışa katılan alevi kadınları semah döndü. Açılış etkinliği halkın getirdiği lokmaların dağıtımıyla son buldu.