‘Dört sokak sonra zaferi müjdeleyeceğiz’

‘Dört sokak sonra zaferi müjdeleyeceğiz’

YPG Doğu Cephesi Komutanlarından Mazlum Kobanê, Sukulhal ve Şeria Okulu’nun özgürleştirilmesi ile birlikte DAİŞ çetelerini Kaniya Kurda bölgesinde sıkıştırdıklarını söyledi. “Çeteler bu bölgede sadece dört sokakta kaldı. Bu dört sokağı da temizleyerek halkımıza Kobanê’nin zaferini müjdeleyeceğiz” diye konuştu.

YPG Doğu Cephesi Komutanlarından Mazlum Kobanê, YPJ / YJP güçlerinin Kobanê’nin doğu cephesinin DAİŞ çetelerinden temizlenmesi amacıyla başlattığı kapsamlı operasyonu ANF’ye değerlendirdi.

Kobanê’de Miştenur Tepesi’nin özgürleştirilmesi ardından YPG / YPJ güçleri operasyonlarına ivme kazandırdığını söyleyen Kobanê, “İlk olarak güney cephesinde DAİŞ çetelerini kentin dışına atan YPG/YPJ güçleri, güney cephesinin temizlenmesi ardından kentte sadece doğu cephesinde sıkışan çetelere yönelik kapsamlı operasyon başlattık.

YPG/YPJ güçlerinin 23 Ocak’ta başlattığı operasyon ile Sukulhal, Seyda Cami ve Seyda sokağı temizleyerek çeteleri Kaniya Kurda bölgesine sıkıştırdı. Kanîya Kûrda'nın sınırlarına dayanan YPG/YPJ güçleri dört cadde daha ilerleme kaydederse çeteler doğu cephesinden de tümden temizlenecek ve Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı destansı direnişin zaferi ilan edilecek” dedi.

SALDIRILARIN MERKEZ CEPHESİ

Doğu cephesinin DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik tüm stratejik saldırıları gerçekleştirdiği merkez cephesi konumunda olduğunu vurgulayan Kobanê doğudan Til Ebyad, güneydoğudan Siluk, Sirrinê ve Reqqa’dan en yoğun takviyelerin doğu cephesine ulaştığının da altını çizdi.

Bu cephenin DAİŞ tarafından tercih edilmesinin diğer bir nedenini de daha düz bir araziye sahip olmasından kaynaklandığını belirten YPG Komutanı Kobanê şunlara dikkat çekti: “Arazinin bu özelliği DAİŞ çetelerinin ağır silah ve tanklarla düzenlediği saldırılarını daha etkili hale getiriyordu. Ellerinde sadece ferdi silahlar bulunan YPG/YPJ savaşçılarının savunma yapmasını zorlaştırıyordu. DAİŞ çeteleri Miştenur Tepesi’ne yoğun saldırılarla girdiğinde tank ve toplarla doğu cephesinden yaptığı saldırılarla etkili oluyordu. Miştenur Tepesi’nin alınması ardından da DAİŞ çeteleri en büyük gücünü doğudan kente sokmuş ve kentte ilk günlerde en ciddi ilerlemeyi de bu cephede sağlamıştı.”

DOĞU CEPHESİNDE DESTANSI DİRENİŞ

DAİŞ çetelerinin Ekim ayı başında yoğunlaşan saldırılarına karşı YPG/YPJ savaşçılarının kahramanca bir direniş sergilediğini belirten Kobanê, “Her türlü teknik üstünlükle saldıran çetelere geçit verilmedi. Bu süreçte çeteler özellikle sınır hattına yakın bölgeden sınır kapısına ulaşmak için ağır saldırılar geliştirirken YPG/YPJ savaşçıları bu noktada adeta direniş mucizeleri yaratarak kapının düşmesine izin vermedi. Doğu cephesinde saldırı ve direnişin yoğunlaştığı bir başka nokta da Asayiş, Belediye binaları ve çevresi oldu. Asayiş binasında DAİŞ çetelerine karşı yaralı halde bir gün bir gece, cephanesi bitene kadar tek başına direnen komutan Diyar Bagok'un destansı direnişi bu cephe de sergilenen direnişin sembolü oldu” diye konuştu.

‘STRATEJİK NOKTALAR KISA SÜREDE ÖZGÜRLEŞTİRİLDİ’

YPG/YPJ savaşçılarının Aralık ayında Kobanê Kurtuluş Hamlesi’ni başlattığını da hatırlatan Kobanê, “Doğu operasyonlarını komutan Diyar şahsında bu cephede şehit düşen YPG/YPJ şehitlerine adayan direnişçiler bu motivasyonla birçok stratejik noktayı kısa sürede çetelerden temizledi. İlk olarak Belediye binası ve çevresinde bulunan PYD ve Konferans binaları, Parka Jina (Kadın Parkı) ve çevresini özgürleştiren YPG/YPJ direnişçileri daha sonraki günlerde Asayiş binası, Sukulhal (Sebze Hali) ve El Xensê Lisesi'ni özgürleştirdi” dedi.

‘ÇETELER DOĞU CEPHESİNE SIKIŞTI’

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırılarının başladığı 15 Eylül’den bu yana batı cephesinden giremediğini, Miştenur’un özgürleştirilmesinden hemen sonra, 21 Ocak günü başlatılan kapsamlı operasyon ile güney cephesinden de püskürtüldüğünü ifade etti.

“Güney cephesinde kentin dışına atılan çetelerin bulunduğu Termik ve Memitê köyleri de YPG tarafından 23 ve 24 Ocak'ta yapılan operasyonlarla özgürleştirildi. DAİŞ çeteleri güney cephesinde püskürtüldükten sonra kent merkezinde yalnızca doğu cephesinin Kaniya Kurda çevresinde kaldı. Miştenur Tepesi’ni almamızın sağladığı avantaj ile operasyonlara hız verdik. Operasyonlar kapsamında YPG/YPJ güçleri 23 Ocak günü Şeria Okulu, Seyda Cami ve caminin bulunduğu Seyda sokağı tümden çetelerden temizleyerek özgürleştirdi” diyen Kobanê, bu alanların özgürleştirilmesi ile birlikte doğuda Kaniya Kurda bölgesine dayanan YPG / YPJ güçlerinin operasyonunun aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Miştenur Tepesi’nin özgürleştirilmesi ile birlikte doğu cephesinde savaş dengesinin tümden kendileri lehine döndüğünü de vurgulayan YPG Komutanlarından Mazlum Kobanê, “Miştenur Tepesinin alınması ardından bizde doğu cephesinde DAİŞ çetelerini kentin dışına atmayı hedefleyen hamlenin startını verdik. Hamle kapsamında son iki günde önemli adımlar attık. Şeria Okulu, Asayiş binası ve Kaniya Kurda hattında önemli ilerlemeler kaydettik. DAİŞ çeteleri bu hamlemiz karşısında tutunamıyor, çok sayıda çete grubu imha ediliyor, yine çoğu da geriye kaçmak zorunda kalıyor” dedi.

Doğu cephesinde ilerleme kaydetmelerinde Miştenur Tepesi’ni ele geçirmiş olmalarının önemli bir katkısı olduğunu da vurgulayan Kobanê şunları söyledi: “İki günde sağladığımız hızlı ilerlemede Mitenur Tepesi’nin özgürleştirilmesinin önemli katkısı olduğunu belirtebilirim. Şu anda doğu cephesinde DAİŞ çetelerinin tümden kentin dışına püskürtülmesi ve atılması için sadece dört sokak kaldı. Biz bu cephede düşmanın geriye kaçarken yaptığı mayınlamalardan ötürü kontrollü ve kademeli bir ilerlemeyi esas alıyoruz. DAİŞ çetelerinin kent merkezinde varlığını sürdürdüğü tek cephe doğu cephesi. Güney ve batı cephelerinde DAİŞ çeteleri şu anda kent merkezinin dışına atıldı ve geriye sadece doğu cephesi kaldı.

Kaniya Kûrda mıntıkasında bulunan Tepe'ye ulaştığımızda artık DAİŞ çetelerinin Kobanê kent merkezinden tümden çıkaracağız ve Kobanê'nin zaferini ilan edeceğiz.”