Anadilde eğitim yoksa çözüm de yok!

Anadilde eğitim yoksa çözüm de yok!

HDK İstanbul Meclisi, HDP ve DBP İstanbul İl Örgütü ve İstanbul Kürt Enstitüsü, Kürtçe eğitim vermek üzere Diyarbakır Bağlar'da açılan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'nun mühürlenmesine protesto etti. Kürt dili üzerinde süren inkar ve asimilasyon politikalarına geçit vermeyeceği vurgusu yapıldığı eylemde, söz alan DBP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, hükümete “Anadilde eğitim hakkının önü açılmadıkça Kürt meselesinin de çözülmeyecek!” uyarısında bulundu.

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen HDK-HDP üyeleri anadilde eğitim üzerinde ki devlet baskısını protesto ederek, anadilde eğitim hakkını önünde hiçbir engellin duramayacağını vurguladı. Çerkezlerin de bayraklarıyla katıldığı eylemde DBP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, DBP İstanbul İl Eşbaşkanı Emrullah Bingül ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Şamil Altan da hazır bulundu. Eylemde, “Anadilde eğitim haktır engellenemez”, “Zimanê me hebûne me ye!” pankartları açıldı.

Eylemde ilk sözü “Zimanê me rumeta me ye“, “Anadilde eğitim engellenemez” , “Susma haykır anadil haktır” sloganlarının eşliğinde Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan aldı.

DEVLET TEK DİL ANLAYIŞINI TERK ETMELİ !

Sami Tan, devletin tek dil anlayışı nedeniyle milyonlarca çocuğun yıllardır kendini ifade edemediği ve anlamadığı bir dilde eğitim gördüğünü ve görmeye devam ettiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Şu anda Amed, Cizre ile Gever’de Kürtçe okulların açıldığını ancak bunu hazmedemeyen devletin yine saldırıya geçtiğini aktaran Tan, saldırı olsun olmasın anadilde eğitim hakkı için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Sami Tan’ın ardından ise sözü DBP Amed Milletvekilli Nursel Aydoğan aldı. Kürtçe eğitim vermek üzere Diyarbakır Bağlar'da açılan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulunun savcılık kararı doğrultusunda polislerce mühürlenmesini kınayan Aydoğan, devletin tek dil, tek millet ırkçı anlayışının sürdüğünü belirti. Kürt halkının 30 yıldır görkemli bir mücadele verdiğini hatırlatan Aydoğan, Kürt halkının anadilde eğitim hakkını almadan direnişi bırakmayacağını altını çizdi. “ Eğer Kürt meselesine çözümden bahsediliyorsa ilk önce anadilde eğitimin önü açılmalıdır” diyen Aydoğan, anadilde eğitim hakkı önü açılmadıkça sürecin de çözüme ulaşamayacağını vurguladı. Galatasaray Meydanı’ndan AKP hükümetini uyaran Aydoğan, “Kürt halkının sesine kulak verin, demokratik tepkilerini dikkate alın aksi taktirde Kürt halkı tüm metropollerde direnişe geçecek “ dedi.