Sao Tomé -Rusya askeri anlaşması Portekiz’i ‘endişelendirdi’

Portekiz hükümeti bu hafta Afrika'daki eski sömürgelerinden Sao Tomé ve Principe'nin Rusya ile askeri işbirliği anlaşmasından ‘’büyük endişe’’ duyduğunu belirtti.

Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Rangel Perşembe akşamı SIC Noticias televizyonuna verdiği mülakatta “Bu anlaşmayı öğrenir öğrenmez Sao Tomé yetkilileriyle istişarelere başladık” dedi.

Sao Tomé'nin “bağımsız ve egemen” bir devlet olduğunu ve böyle bir karar almak için “tam meşruiyete” sahip olduğunu kabul eden Rangel, “Öncelikle Portekiz, ardından da diğer Avrupa ülkeleri bu anlaşmayla ilgili şaşkınlık, endişe ve şaşkınlıklarını dile getirdiler” dedi. 

Rangel,  “Kendimizi Rusya Federasyonu'nun üstelik Avrupa kıtasını da kapsayan bir saldırı savaşından sorumlu olduğu uluslararası bir durumda bulduğumuz için, büyük endişelerimizi açıkça ifade ettik” diye ekledi. 

Rus basın ajanslarının Sao Tomé ve Rusya'nın 24 Nisan'da St Petersburg'da, Rus uçak ve gemilerinin Gine Körfezi'ndeki bu takımadalarda eğitim görmesini ya da yer değiştirmesini öngören bir askeri işbirliği anlaşması imzaladığını duyurdu. Bu yönlü haberler çarşamba gününden itibaren Portekiz medyasında geniş yer buldu. 

Bu gelişmeler, bir başka eski Portekiz sömürgesi olan Gine-Bissau'nun Devlet Başkanı'nın Nazi Almanyası'na karşı kazanılan zaferin anma törenlerine katılmak üzere Rusya'ya gittiği döneme denk geldi.