Nijerya’da silahlı kişiler 40 kişiyi katletti

Nijerya'nın kuzeyindeki bir köye saldıran motosikletli silahlı kişilerin yaklaşık 40 kişiyi katlettiği ve çok sayıda evi yaktığı bildirildi.

Saldırı pazartesi akşamı Plateau Eyaleti'nin Wase bölgesinde düzenlendi. Bu bölge uzun süredir özellikle arazi ve maden anlaşmazlıklarına ve toplumlar arası şiddet olaylarına sahne oluyor. 

Plateau Eyaleti Enformasyon yetkilisi Musa İbrahim Ashoms AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada “Motosikletli silahlı haydutlar Zurak köyünü işgal ederek ateş açtılar ve evleri ateşe verdiler” dedi. Ashoms, yaklaşık 40 kişinin öldürüldüğünü belirtti. 

Yerel bir gençlik lideri olan Şafi'i Sambo ise AFP'ye yaptığı açıklamada saldırıda en az 42 kişinin öldüğünü söyledi.

Saldırının gerçekleştiği Zurak köyü sakinleri geçimlerini ağırlıklı olarak madencilik faaliyetlerinden sağlıyor. Bölge, Nijeryalı ve yabancı şirketlerin yatırım yaptığı büyük kalay, çinko ve kurşun rezervleriyle biliniyor. Yasadışı madencilik faaliyetlerinin yaygın olması, sık sık topluluklar arası gerginliklere ve şiddete yol açıyor.

Nijerya'nın ağırlıklı olarak Müslüman olan kuzeyi ile ağırlıklı olarak Hıristiyan olan güneyi arasındaki ayrım çizgisinde yer alan Plateau, göçebe çobanlar ile pastoral çiftçiler arasındaki çatışmaların tetiklediği şiddet olaylarına da sık sık sahne oluyor. 

İklim değişikliği de özellikle toprak, su ve metaller gibi kaynaklara erişim konusunda gerilimin tırmanmasına katkıda bulunuyor. Kuzeybatı ve kuzey-orta Nijerya'nın bazı bölgeleri de köyleri yağmalayan ve fidye için toplu adam kaçırma eylemleri düzenleyen ağır silahlı suç çeteleri tarafından terörize ediliyor.