Korsika Meclisi ‘Cumhuriyet içinde özerkliği’ kabul etti

Korsika için "Cumhuriyet içinde" bir "özerklik statüsünün" Anayasa'ya dahil edilmesi önerisi Korsika Meclisi tarafından büyük bir çoğunlukla kabul edildi.

Korsika için "Cumhuriyet içinde" bir "özerklik statüsü" öngören anayasa metni Çarşamba akşamı Korsika Meclisi tarafından büyük bir çoğunlukla kabul edildi. 

63 seçilmiş temsilciden 13'ü yerel yasama yetkilerinin verilmesine karşı oy kullandı. Altı paragraftan oluşan metin, “Korsika toplumu kavramı”, “adanın seçilmiş temsilcilerine normatif yetki verilmesi” olasılığı ve son olarak bu metnin “halk istişaresi yoluyla Korsikalı seçmenlere sunulması” fikri olmak üzere üç bölümde oylamaya sunuldu.

Kabul edilen birinci bölümdeki 1. paragraf, "Korsika'nın (...) topraklarıyla eşsiz bir bağ geliştirmiş olan tarihi, dilsel ve kültürel topluluğu ile bağlantılı çıkarlarını dikkate alan Cumhuriyet içinde bir özerklik statüsünün tanınmasını" öngörüyor.  

Diğer iki bölüm de kabul edilirken, metnin bu şekliyle parlamentoya iletilmesi kararı alındı. 

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ve Korsika’da farklı eğilimleri temsil eden sekiz temsilci Mart ayı ortasında bu metin üzerine anlaşmışlardı. 

Tartışmaların ardından ve oylamalardan önce Korsika Yürütme Konseyi'nin özerklik yanlısı başkanı Gilles Simeoni, bunun "son derece güçlü ve kuvvetli bir demokratik an" olduğunu söyledi.

Gérald Darmanin, Gilles Simeoni'yi "Korsika otonomist ve milliyetçi ailesinin ötesinde, Bölgesel Meclis içinde geniş bir uzlaşı aramaya" çağırmıştı. 

Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron, Korsika sürecindeki bu aşamanın tamamlandığını düşünse de, Kosika’nın kabul ettiği proje ulusal parlamentoya geldiğinde, oy birliğine varılamayacağını düşünenler de var. 

Senato'da çoğunluğa sahip olan sağ kanat, bu anayasal reforma karşı çıkıyor. Bu reformun geçerli olabilmesi için, milletvekilleri ve senatörlerin beşte üç çoğunluğu gerekiyor.