BM: Refah’a saldırı devasa insani felakete yol açar

İsrail ve Hamas müzakerecilerinin Kahire'deki ateşkes görüşmelerini anlaşmaya varmadan terk etmelerinin ardından BM Genel Sekreteri, İsrail'in Refah'a yönelik bir kara saldırısının "devasa bir insani felakete" yol açacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Nairobi ziyareti sırasında yaptığı açıklamada "Refah'a yönelik büyük bir kara saldırısı muazzam bir insani felakete yol açacak ve kıtlığın tehdit ettiği bir dönemde halkı destekleme çabalarımıza son verecektir" dedi. 

Gazze Şeridi'nin güneyindeki bu kentteki durumun "bıçak sırtında" olduğunu da sözlerine ekleyerek ateşkes çağrılarını yineleyen Guterres, "Refah ve Kerem Şalom geçitlerinden umutsuzca ihtiyaç duyulan yakıt da dahil olmak üzere hayati önem taşıyan malzemelerin girişini yeniden başlatmak için ilgili tüm taraflarla aktif bir şekilde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Hamas'ın üstlendiği roket saldırılarının ardından İsrail tarafından üç gün süreyle kapatılan Refah'ın yanındaki Kerem Şalom kapısının Çarşamba günü yeniden açılmasına rağmen, Birleşmiş Milletler insani yardım kuruluşunun (Ocha) Filistin topraklarındaki ofisine göre yardımların ulaştırılması "son derece zor" olmaya devam ediyor. 

İsrail Cuma günü başta Refah olmak üzere Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve topçu ateşini arttırdı. 

Gazze'nin güneyinde Mısır sınırından önceki son kent olan ve yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yaşadığı Refah'ta askeri operasyonlar insani yardım akışını felce uğratıyor ve BM'ye göre şimdiden 110 bin kişiyi kaçmaya zorladı. 

Savaş yedi aydır devam ederken İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes sağlamayı amaçlayan dolaylı görüşmeler Kahire'de anlaşma sağlanamadan sona erdi. 

Önceki gün ABD Başkanı Joe Biden ilk kez, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Refah'a saldırı tehdidini gerçekleştirmesi halinde ABD'nin başlıca askeri destekçisi olduğu İsrail'e silah sevkiyatını durdurma tehdidinde bulundu.