İsrail bombardımanları: Güney Lübnan'da 1,5 milyar euroluk hasar

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaş kapsamında yedi aydır Güney Lübnan’da gerçekleştirdiği bombardımanları yol açtığı hasarın yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 7 Ekim'de başlamasından bu yana, İsrail ordusu ile Hamas’ı destekleyen Hizbullah arasında her gün çatışmalar yaşanıyor.

Güney Lübnan'daki hasarın değerlendirilmesinden sorumlu resmi kurum olan Güney Konseyi, gerilimin tırmanışının başlangıcından mayıs ayı başına kadar "binalara ve kurumlara verilen hasarın boyutunun bir milyar dolardan fazla" olduğunu tahmin ediyor.

ALTYAPILARDA AĞIR HASAR VAR

Altyapılara verilen büyük zararın maliyeti Güney Konseyi tarafından "yaklaşık 500 milyon dolar" olarak tahmin ediliyor. Hasar esas olarak temel hizmetleri ve yolları etkiledi. Güney Konseyi başkanı Haşem Haydar, AFP'ye yaptığı açıklamada "İstatistiklerin yüzde 80'i sahadaki ekiplerimiz tarafından toplandı" dedi.

Haydar, Güney Konseyi bu bölgeler hakkındaki bilgilerini “mühendislerden, belediye başkanlarından ve seçilmiş yerel yetkililerden” aldığını belirtti.

93 BİNİ AŞKIN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Bombardımanın yoğunluğu ve ana yolların tahrip olması nedeniyle gazeteciler sınır bölgelerine ulaşamıyor. Sağlık görevlileri ve kurtarıcılar, tamamen terk edilmiş köylerde büyük yıkımdan bahsediyor.

BM, son raporunda gerilimin Lübnan'da 93 binden fazla insanı yerinden ettiğini kaydediyor. İsrail, Hizbullah'ın altyapısını ve mevzilerini hedef aldığını iddia ediyor ancak yetkililere göre binlerce ev kısmen veya tamamen hasar gördü.

BEYAZ FOSFOR KULLANIMI

Bombalamalar aynı zamanda bölge sakinlerinin geçim kaynaklarını ve tarım alanlarını da hedef aldı. Lübnan, İsrail'i çatışmada sivillere karşı kullanılması yasak olan beyaz fosfor (yangın çıkarıcı silahlar) kullanmakla suçluyor.

Lübnanlı yetkililer hasarı ölçebilmek için ateşkes bekliyor ancak 2019'dan bu yana benzeri görülmemiş bir ekonomik krizin pençesinde olan ülkede tazminat süreci konusunda belirsizlik hakim. Yedi ay süren sınır ötesi şiddet olaylarında en az 390 kişi hayatını kaybetti. AFP'nin sayımına göre Lübnan'da 255 Hizbullah savaşçısı ve 77 sivil öldürüldü.